براساس گزارش CNN، اين رويكرد جديد ميتواند مدت زماني جراحي جمجمه با كمك دريل دستي را از دو ساعت به 25 دقيقه برساند. اين جراحي براي برداشتن تومورهاي غيرسرطاني در بيماراني كه دچار كمشنوايي شديد شدهاند اجرا ميشود. محققان از اين جراحي براي اثبات توانايي روباتها در انجام جراحيهاي پيچيده كه به مهارت و تجربه نياز دارند استفاده كردهاند.
اين دستگاه برشهاي سريع، يكنواخت و ايمني را در جمجمه ايجاد ميكند و مدت زمان باز بودن زخم و بيهوشي بيمار را به حداقل ميرساند. به اين شكل احتمال عفونت، هزينههاي جراحي و احتمال خطاي انساني در جراحي كاهش پيدا ميكند.
اگرچه استفاده از سيستمهاي خودكار يا روباتيك در طول دهه گذشته افزايش قابل توجهي داشتهاست، محققان ميگويند اين نوع از فناوري تاكنون در مورد جراحيهاي جمجمه مورد استفاده قرار نگرفتهاست.
ابتدا اطلاعات استخوان بيمار توسط سيتياسكن جمعآوري ميشود تا موقعيت ساختارهاي حساسي مانند عروق اصلي و اعصاب مشخص شود. جراحان از اين اطلاعات براي برنامهريزي جراحي و تعيين مسير برشهاي جمجمه با كمك نرمافزاري ويژه استفاده ميكنند. به گفته محققان ميتوان با اين تكنيك و تنها با استفاده از اطلاعات سيتياسكن استخوان جمجمه بيمار را در نهايت ايمني برش داد.
مسير برش بايد در منطقهاي خالي از سينوسهاي عصبي و عروق خوني اصلي باشد تا آسيب غيرقابل جبراني به مغز وارد نشود. طي جراحي يك متخصص جراح كنار ايستگاه خواهد ايستاد تا در صورت نياز دستگاه را خاموش كند. در عين حال دستگاه به تجهيزات امنيتي داخلي نيز مجهز است و ميتواند در صورت احساس خطر،خود به خود خاموش شود.
اين دستگاه ابتدا روي بلوكهاي پلاستيكي و سپس روي جمجمه مردگان مورد آزمايش قرار گرفت تا محققان از دقت و امنيت آن اطمينان حاصل كنند. نسخه نهايي اين دستگاه قابل حمل بوده و به اندازهاي سبك هست كه بتوان آن را ميان اتاقهاي جراحي حركت داد. دانشمندان اكنون درتلاشند تا دستگاه را با همكاري شركت توليد كننده تجهيزات پزشكي تجاريسازي كنند و انتظار ميرود تا دو سال ديگر وارد بازار شود. حدود قيمت دستگاه 100 هزار دلار تخمين زده شدهاست.
نظر شما